Op zoek naar een foodtruck? Bezoek ons platform met +1000 foodtrucks. Ontvang offertes in 3 kliks.

Foodtruckbestellen logo

Starten met een foodtruck in België? Ontdek de belangrijkste wetten, regels en vergunningen.

starten met een foodtruck

Starten met een foodtruck

Het starten van een foodtruck is een spannend avontuur, maar vereist meer dan alleen het vinden van een charmante truck. Essentieel voor succes is het begrijpen van de wetten, regels, en vergunningen die van toepassing zijn op foodtruck-eigenaren in België. In dit artikel, aangeboden door Foodtruckbestellen, delen we belangrijke informatie over het noodzakelijke papierwerk en de vergunningen die nodig zijn om je foodtruckdromen te realiseren. Bezoek onze website voor meer informatie over het starten van een foodtruck.

Machtiging tot het uitoefenen van ambulante activiteiten (leurkaart)

Voor elke foodtruck-eigenaar die zijn culinaire kunsten in het openbaar wil delen, is de Standplaatsvergunning cruciaal. Deze vergunning, verkrijgbaar bij de gemeente, geeft je het recht om vanuit je voertuig of kraam op openbare plaatsen te verkopen. De kosten voor deze vergunning variëren per gemeente, en het geeft je de toestemming om alleen in die specifieke gemeente te opereren. Bijkomende verplichtingen kunnen van toepassing zijn voor het verkopen van vers bereid voedsel en/of alcoholische dranken.

Ontdek hier de officiële website van Vlaanderen omtrent het uitoefenen van ambulante activiteiten.

Procedure bij het uitoefenen van ambulante activiteiten

Wanneer je een foodtruck wilt starten, is het belangrijk om je te richten op het verkrijgen van de machtiging voor ambulante activiteiten. Dit doe je eenvoudig bij een ondernemingsloket naar keuze. Wij raden je aan eerst telefonisch contact op te nemen met het loket om te informeren naar de benodigde documenten. Het ondernemingsloket zal je aanvraag beoordelen en controleren of je aan alle voorwaarden voldoet.

Zodra je jouw machtiging ontvangt, word je automatisch geregistreerd in de Kruispuntbank van Ondernemingen als handelaar.

Het is goed om te weten dat ondernemingsloketten tegenwoordig uitsluitend elektronische machtigingen verstrekken. Deze machtigingen worden uitgegeven in de vorm van een plastic badge met een QR-code, wat het gemakkelijker maakt om ze te beheren en te presenteren wanneer nodig. De vroegere papieren versies zijn nu verouderd en niet meer geldig.

Ontdek hier meer informatie omtrent de procedure om dit op te starten bij de erkende ondernemingsloketten.

Eetwarenvergunning

Om voedsel legaal te mogen bereiden en verkopen vanuit je foodtruck, is een eetwarenvergunning van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) vereist. Deze vergunning waarborgt dat je foodtruck voldoet aan de wettelijke eisen voor voedselveiligheid.

Het FAVV voert twee controles uit:

  • een initiële inspectie voor een voorlopige vergunning
  • een vervolginspectie, drie tot zes maanden later, voor een definitieve erkenning.

Het is van cruciaal belang dat je pas begint met je foodtruckactiviteiten na de eerste succesvolle inspectie.

Evenementenvergunning

Als je deelneemt aan foodtruckevenementen, is de evenementenvergunning meestal al door de organisatie geregeld. Echter, als je zelf een evenement wilt organiseren, moet je een evenementenvergunning aanvragen bij de gemeente. De vereisten kunnen variëren afhankelijk van de schaal van het evenement.

Vergeet ook niet de auteursrechten te regelen voor muziek (via Sabam) en aparte vergunningen aan te vragen voor activiteiten zoals het afsteken van vuurwerk, het plaatsen van tenten en podia, en het schenken van sterke drank.

Meer info over het aanvragen van zo’n evenementenvergunning kan je hier terug vinden.

Tot slot

Het succesvol lanceren en runnen van een foodtruck vereist meer dan alleen passie voor koken; het vereist ook een goed begrip van de relevante wet- en regelgeving.

Zit je nog met vragen? Contacteer ons vandaag nog!

Bij Foodtruckbestellen.be ondersteunen we aspirant-foodtruckeigenaren met uitgebreide resources en advies over hoe je je culinaire droom waar kunt maken, terwijl je voldoet aan alle wettelijke vereisten. Zit je dus nog met vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bezoek Foodtruckbestellen voor meer informatie en om je reis naar foodtruckeigenaar te beginnen!

Foodtruckbestellen

Delen:

Meer posts

pizza foodtruck

12 Heerlijke pizza foodtrucks voor op jouw lentefeest

Pizza Foodtruck! Jammie! Ja, je leest het goed. De Pizza Foodtruck is dé trend voor communiefeesten en lentefeesten. Pizza’s zijn een grote hit bij iedereen, jong en oud, en zorgen voor een extra feestelijk tintje bij deze gelegenheden.

foodtruck festivals 2024

Overzicht: De lekkerste foodtruck festivals van 2024

Het is eindelijk zo ver: het foodtruckseizoen is weer van start gegaan! Na een lange pauze kunnen we opnieuw genieten van het unieke en gezellige sfeertje dat foodtruck festivals met zich meebrengen. Van heerlijke geuren die zich vermengen in de lucht tot het proeven van culinaire hoogstandjes uit alle hoeken van de wereld

Stuur ons een bericht