Op zoek naar een foodtruck? Bezoek ons platform met +1000 foodtrucks. Ontvang offertes in 3 kliks.

Foodtruckbestellen logo

Met deze 7 concrete tips kan je snel een eigen Foodtruck beginnen!

Foodie? Koofanaat? Als je, om welke reden dan ook, aan het overwegen bent of besloten hebt een foodtruck te starten, dan zijn er een aantal belangrijke zaken om mee rekening te houden. Wij helpen je graag op weg en hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet! Dus, wil jij een foodtruck beginnen? Lees dan hier alles wat je moet weten om van jouw idee een succesvolle foodtruck te maken!
een foodtruck beginnen

Foodie? Koofanaat? Als je, om welke reden dan ook, aan het overwegen bent of besloten hebt een foodtruck te starten, dan zijn er een aantal belangrijke zaken om mee rekening te houden. Wij helpen je graag op weg en hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet! Dus, wil jij een foodtruck beginnen? Lees dan hier alles wat je moet weten om van jouw idee een succesvolle foodtruck te maken!

Foodtruck beginnen? Wij leggen je uit waar je op moet letten!

1. Schrijf je in bij de KBO

Voordat je van start gaat met je foodtruck, moet je je inschrijven in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Aangezien je foodtruck een handelsonderneming is heb je ook een getuigschrift van bedrijfsbeheer nodig om aan te tonen dat je voldoende kennis hebt om je onderneming goed te beheren. Verder moet je je btw-hoedanigheid laten activeren.

Foodtruck beginnen? Dit is wat je moet weten.

2. Zoek een gat in de markt

Er zijn flink wat foodtrucks actief inmiddels. Wil je dat jouw foodtruck goed loopt, dan is het dus handig als je er een beetje uitspringt. Want wie zit er precies te wachten op de honderdste hamburgertruck? Zoek daarom naar het gat in de markt: wat wordt er nog níet gedaan? Dat kan iets totáál anders zijn dan wat er bestaat, of juist een speciale bereiding of een voedingsmiddel in een nieuw jasje (bijvoorbeeld: japanse rijstburgers in plaats van gewone hamburgers!).

Om je te oriënteren op de markt kun je bijvoorbeeld wat foodtruckfestivals afstruinen. Of, lekker makkelijk: kijk eens naar het aanbod op foodtruckbestellen.be! Kleine kanttekening: als echt níemand jouw idee heeft uitgevoerd zou het natuurlijk óók kunnen zijn dat er gewoon geen markt voor is…

Zoek naar het gat in de markt: wat wordt er nog níet gedaan?

3. Maak een businessplan

Dit zal voor veel ondernemers niet klinken als het meest leuke onderdeel. Maar het is wel een belangrijke! Zonder goed plan geen goed resultaat, immers. Een ondernemingsplan dwingt je na te denken over alle aspecten van je bedrijf: je product, je doelgroep, de benodigde middelen, de rechtsvorm, hoe je die doelgroep denkt de bereiken, enzovoorts.

Feitelijk beschrijf je gewoon je plan van aanpak:

 • Wat ga ik doen
 • Hoe ga ik dat precies doen
 • Waar ga ik dat doen
 • Is er een markt voor wat ik ga doen

Op die manier ontdek je of je plan haalbaar is. Daarnaast is een businessplan vaak verplicht voor bijvoorbeeld diverse vergunningsaanvragen.

Je Foodtruck beginnen? Ontdek onze tips

4. De papierwinkel: FAVV & machtiging ambulante handel

 1. Leurkaart / machtiging ambulante handel
  Ook dit is niet ieders favoriete klusje, maar het moet wel écht geregeld worden: de juiste papieren! Om op straat of in de openbare ruimte te mogen verkopen heb je een leurkaart (machtiging ambulante handel) nodig. Je dient er één te hebben voor elke persoon die in je truck werkt, inclusief jijzelf.
 2. Daarnaast moet je een zelfstandigenstatuut bezitten – FAVV vergunning
  Omdat je eten en drinken gaat bereiden & verkopen heb je ook te maken met het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Je dient namelijk in het bezit te zijn van een FAVV vergunning. Om deze vergunning te krijgen moet je voldoen aan de basisregels met betrekking tot hygiëne en veiligheid.
  Vraag hier jouw FAVV vergunning aan.

Tot slot: hou er ook rekening mee dat je een geschikt rijbewijs moet hebben! (Dit is afhankelijk van de type foodtruck die je wenst uit te baten.)

5. Money, money, money

Ga je een foodtruck beginnen dan heb je natuurlijk verschillende investeringskosten. Zo moet je een wagen kopen en deze (laten) ombouwen tot foodtruck; daarbij hoort uiteraard ook de aanschaf van alle kookapparatuur. Is je foodtruck eenmaal ‘up and running’, dan zijn er de maandelijkse vaste kosten (wegenbelasting, inkoop van voedsel, standplaats, verzekeringen, benzine, marketing enz. enz.)

Zorg ervoor dat je een goed overzicht hebt van de financiën voordat je begint! Als je weet wat de investeringskosten zijn kun weet je ook of je voldoende startkapitaal hebt. Door helder te hebben wat je maandelijks kwijt bent als je eenmaal van start bent kun je ook bepalen wat je break-even punt is, hoeveel je moet vragen voor je producten om rendabel te zijn en wanneer je winst gaat maken. Belangrijke zaken!

Je Foodtruck starten? Ontdek onze tips

6. Daar is ie dan: jouw eigen foodtruck!

Je bent er klaar voor: tijd om die wagen te kopen! Maar waar moet je nu op letten? Denk in elk geval alvast aan de setting waarin jij vooral wil verkopen: wil je vooral op kleine, intieme feestjes staan? Dan is het handig als je truck ook niet te groot is.

Wil je vooral op grote events staan en dus veel volume draaien? Dan moet je juist zorgen dat je zoveel mogelijk ruimte hebt! Bedenk je ook: misschien wil je in de toekomst wel gaan groeien en heb je dus al snel meer ruimte nodig. Hou bij het uitrusten van je foodtruck met kookapparatuur rekening met de beperkingen van bepaalde middelen: gas is bijvoorbeeld lang niet overal toegestaan, evenals houtovens.

Uiteraard moet je wagen ook nog omgebouwd worden tot echte foodtruck (tenzij je een kant-en-klare foodtruck overneemt). Handig: voor de aankoop en inrichting van je truck kunt genieten van steun voor algemene investeringen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Meer tips nodig? Lees dan onze blog over het kopen van een foodtruck!

Zorg dat mensen je leren kennen!

7. Hallo, hier ben ik!

Foodtrucks zijn al een tijdje populair en het aanbod wordt steeds groter. Dat betekent dat je, als startende foodtruck ook heel veel concurrentie hebt! Bovendien hebben bestaande foodtrucks het voordeel dat al meer mensen bekend met ze zijn.

Ga je een foodtruck beginnen dan is er dus één ding heel belangrijk: zorg dat mensen je leren kennen! Hoe doe je dat? Nou, door promotie natuurlijk. Dat kan via social media, via advertenties, én: door je truck te plaatsen op een foodtruckplatform zoals foodtruckbestellen.be of foodtruckvinden.nl Naast een grotere vindbaarheid kun je ook nog extra promotie krijgen: wij hebben bijvoorbeeld een serie blogs ‘foodtruck in de kijker’ waarin wekelijks een foodtruck uitgelicht wordt. Extra promotie nodig? Kijk dan eens naar ons advertentiepakket. Ook kun je ervoor kiezen een premium account te nemen: dat biedt namelijk nog meer promotiemogelijkheden! Tot slot kan je ook nog acties doen. Die je foodtruck meteen meer zichtbaarheid zal geven.

Dus, wil jij een foodtruck beginnen? Ga dan snel aan de slag. Met bovenstaande tips kom je er wel!

Begin je eigen foodtruck met Foodtruckbestellen.be

Wie of wat is foodtruckbestellen ?

Foodtruckbestellen is hét foodtruck boeking platform waardoor je eenvoudig de perfecte foodtruck voor je event kan vinden en boeken. Ontdek zo de meest smakelijke foodtrucks en dito eten!

Volg ons op social media

Like Foodtruckbestellen op Facebook

Pin Foodtruckbestellen op Pinterest

Volg Foodtruckbestellen op Linkedin

Delen:

Meer posts

pizza foodtruck

12 Heerlijke pizza foodtrucks voor op jouw lentefeest

Pizza Foodtruck! Jammie! Ja, je leest het goed. De Pizza Foodtruck is dé trend voor communiefeesten en lentefeesten. Pizza’s zijn een grote hit bij iedereen, jong en oud, en zorgen voor een extra feestelijk tintje bij deze gelegenheden.

foodtruck festivals 2024

Overzicht: De lekkerste foodtruck festivals van 2024

Het is eindelijk zo ver: het foodtruckseizoen is weer van start gegaan! Na een lange pauze kunnen we opnieuw genieten van het unieke en gezellige sfeertje dat foodtruck festivals met zich meebrengen. Van heerlijke geuren die zich vermengen in de lucht tot het proeven van culinaire hoogstandjes uit alle hoeken van de wereld

Stuur ons een bericht