Op zoek naar een foodtruck? Bezoek ons platform met +1000 foodtrucks. Ontvang offertes in 3 kliks.

Foodtruckbestellen logo

Onder welke BTW-regeling vallen foodtrucks?

Ben je van plan om de komende tijd van festival naar festival te trekken in een foodtruck? Dan zul je moeten weten wat voor regels er gelden. Onder welke BTW-regeling valt een foodtruck? En heb je een geregistreerde kassa (GKS) nodig? Wij zochten het voor je uit.
BTW-regeling foodtrucks

Foodtrucks: ze zijn bijna niet meer uit ons festivalbeeld weg te denken. Crêpes, Pizza foodtrucks, pasta foodtrucks, BBQ trucks: tegenwoordig is elk gerecht wel terug te vinden in een omgebouwde truck of caravan.

Ben je van plan om de komende tijd van festival naar festival te trekken in een foodtruck? Dan zul je moeten weten wat voor regels er gelden.

Onder welke BTW-regeling valt een foodtruck? En heb je een geregistreerde kassa (GKS) nodig? Wij zochten het voor je uit.

Voor wie wil starten met een foodtruck

Als je van plan bent naar openbare markten en festivals te gaan, dan moet je een machtiging ambulante handel als werkgever aanvragen. Ben je van plan hulp te krijgen van jobstudenten of familieleden? Dan heb je een machtiging als aangestelde A nodig. Daarnaast heb je misschien een vergunning nodig voor de verkoop van alcohol, een certificaat voor een gas- of elektrische installatie en een FAVV-vergunning (Voedselagentschap).

Omdat er nu spraken is van restaurantdienst, moet een foodtruck nu 12% aanrekenen.

De BTW-regeling voor foodtrucks

Vooralsnog viel een foodtruck onder het btw-tarief van 6%, want je leverde voedingswaren. Serveer je maaltijden, dan geldt het btw-tarief van 12% en voor dranken 21%. Er zijn nu echter wijzigingen geweest en de fiscus heeft opnieuw naar de foodtruck gekeken. Hij valt nu onder het btw-tarief van 12% voor maaltijden.
Er is bij een foodtruck sprake van een restaurantdienst als je klanten in de buurt van je truck kunnen zitten om te eten of drinken. Er moet wel onderscheid worden gemaakt tussen open en gesloten ruimtes.

BTW-regeling foodtrucks

Een open of gesloten ruimte?

Een ruimte in de open lucht is een restaurantdienst met één of meer (sta)tafels waaraan de klant zijn eten kan nuttigen, met nog minstens één van de volgende elementen:

  • (terras)verwarming;
  • grondbekleding;
  • bescherming tegen de zon of regen;
  • muziek door de exploitant verzorgd.

Een gesloten ruimte is een ruimte voorzien van infrastrucuur die klanten het mogelijk maakt om hun dranken of spijzen te nuttigen, al dan niet zittend of staand én als de klant er ook echt gebruik van maakt.

Wat is een restaurantdienst?

Er kan nog steeds – los van voorgaand vermelde elementen – sprake zijn van een restaurantdienst. Dit is het geval als:

  • De klant ter plaatse het aangekochte spijs verbruikt;
  • De klanten hun eten of drinken zittend kunnen verbruiken;
  • Er bestek (wegwerp of duurzaam) beschikbaar is of als het eten op een dienblad wordt aangeboden;
  • De klant zelf niet hoeft af te ruimen en er bediening is aan de tafel.

Wat houdt een geregistreerde kassa in?

Zodra je per jaar meer dan € 25.000 omzet genereert uit maaltijden die ter plekke worden genuttigd, is een geregistreerd kassasysteem (GKS) verplicht. Dus wanneer jij met de foodtruck onder de restaurantregeling valt, zul je rekening moeten houden met die grens. Wanneer je er overheen gaat, is de GKS verplicht. Als je dit niet gebruikt zul je een btw-bonnetje moeten verstrekken voor alle maaltijden die als restaurantdienst worden gezien.

BTW-regeling foodtrucks

Hoe zit het op festivals?

Op festivals is het allemaal gelukkig wat soepeler geregeld. Al het verbruik van eten en drinken valt daar onder 6% btw, tenzij de eigenaar van de foodtruck factureert aan de organisatie van het festival. Want dan is het een catering.

Samengevat

Over het algemeen valt een foodtruck onder de restaurantdienst en dus onder 12% btw voor eten. Als je in een jaar tijd meer dan € 25.000 omzet uit je maaltijden haalt, heb je een geregistreerd kassasysteem nodig.

Heb je een foodtruck op een festival? Dan geldt een soepelere regeling.

mobiele cocktailbars

Wie of wat is foodtruckbestellen ?

Foodtruckbestellen is hét foodtruck boekingplatform waarmee je eenvoudig 1 van de vele fantastische foodtrucks kan vinden en boeken voor je feest. Geniet met vrienden en familie samen van heerlijk eten en fijne drankjes. Voor een onvergetelijke ervaring!

Volg ons op social media

Delen:

Meer posts

pizza foodtruck

12 Heerlijke pizza foodtrucks voor op jouw lentefeest

Pizza Foodtruck! Jammie! Ja, je leest het goed. De Pizza Foodtruck is dé trend voor communiefeesten en lentefeesten. Pizza’s zijn een grote hit bij iedereen, jong en oud, en zorgen voor een extra feestelijk tintje bij deze gelegenheden.

foodtruck festivals 2024

Overzicht: De lekkerste foodtruck festivals van 2024

Het is eindelijk zo ver: het foodtruckseizoen is weer van start gegaan! Na een lange pauze kunnen we opnieuw genieten van het unieke en gezellige sfeertje dat foodtruck festivals met zich meebrengen. Van heerlijke geuren die zich vermengen in de lucht tot het proeven van culinaire hoogstandjes uit alle hoeken van de wereld

Stuur ons een bericht