Op zoek naar een foodtruck? Bezoek ons platform met +1000 foodtrucks. Ontvang offertes in 3 kliks.

Foodtruckbestellen logo

De geschiedenis van de foodtruck: van roach coach tot culinaire hoogstandjes

Festivals, foodhallen, bruiloften, bedrijfsborrels: de foodtruck is inmiddels overál. Wat begon als een nieuwe, uit Amerika overgewaaide trend is nu een niet weg te denken element van de eetcultuur geworden. Tegelijkertijd is het concept van mobiele eetstalletjes als zo oud als de weg naar Rome (of nouja, bijna dan). Waar begon het eigenlijk allemaal mee? We nemen een kleine duik in de geschiedenis van de foodtruck!

Festivals, foodhallen, bruiloften, bedrijfsborrels: de foodtruck is inmiddels overál. Wat begon als een nieuwe, uit Amerika overgewaaide trend is nu een niet weg te denken element van de eetcultuur geworden. Tegelijkertijd is het concept van mobiele eetstalletjes als zo oud als de weg naar Rome (of nouja, bijna dan). Waar begon het eigenlijk allemaal mee? We nemen een kleine duik in de geschiedenis van de foodtruck!

Chuckwagon in Texas, 1900

Chuckwagons

Voor de eerste mobiele eetwagens moeten we aardig terug naar 1866. Toen bedacht Amerikaan Charles Goodnight wat men noemt de ‘Chuckwagon’ – letterlijk: eetwagen. Chuck was in die tijd straattaal voor eten. Goodnight was een Texaanse veehouder. Toen hij zijn vee over een lange afstand moest vervoeren bouwde hij een militaire Studebaker wagen om zodat er plek was voor de opslag van voedsel en water, en er op gekookt kon worden, om zo zijn konvooi van veehouders en andere reizende werkers onderweg van eten te kunnen voorzien. Er gingen vooral houdbare producten mee: koffie, gezouten, gerookt of gedroogd vlees, ingemaakte bonen en dergelijke. Er is zelfs een route naar Goodnight vernoemd van Texas naar New Mexico: de Goodnight – Loving Trail. Leuk feitje: de chuckwagon is in 2003 benoemd tot het officiële staatsvoertuig van Texas.

Klassieke New York hotdogwagen

Lunchwagons, roach coaches en gut trucks

Een andere voorloper van de moderne foodtruck was de ‘lunch wagon’ van Walter Scott. Scott kwam in 1872 op het lumineuze idee om de ramen uit een kleine overdekte wagen te halen en er sandwiches, taarten en koffie vanuit te verkopen. Hij zette de wagen voor het kantoor van een krant en verkocht de gerechten aan de journalisten die daar werkten. Latere versies van deze lunch wagons waren de ‘mobile canteens’, die eind jaren 50 ontstonden vanuit het Amerikaanse leger, om de manschappen op de basis te voeden. Dat de geschiedenis van de foodtruck niet altijd even positief was bewijzen de zogenoemde roach coaches of gut trucks – letterlijk ‘kakkerlakken – of ingewandenwagens’. Dat klinkt niet bijster smakelijk, en met reden: hun naam danken ze aan de twijfelachtige hygiëne. Deze voorlopers van de foodtruck ontstonden in de jaren 60 en waren bedoeld om personeel op bouwplaatsen, fabrieken en dergelijke van voedsel te voorzien. De wagens waren dan ook vooral gericht op goedkoop en snel eten.

De geschiedenis van de foodtruck: van roach coach tot culinaire hoogstandjes

Hot dog carts

Een positiever hoofdstuk uit de geschiedenis van de foodtruck vormt de hotdogkraam – één van de meest bekende mobiele snackwagens. De eerste worstenverkopers in Amerika verkochten hun worsten al rond 1890 op Amerikaanse universiteiten in mobiele ‘dog wagons’. In 1937 vindt Oscar Mayer (een Duitse immigrant) de eerste moderne variant van de mobiele hotdogwagen uit.

Rij voor Kogi, de eerste culinaire foodtruck

Nieuwe trend

Fastforward naar de 21e eeuw, de meest recente geschiedenis van de foodtruck. In 2008 opent de Koreaans-Amerikaanse chefkok Roy Choi een foodtruck in LA: ‘Kogi’. Kogi wordt gezien als een van de allereerste culinaire foodtruck. In 2010 werd in de VS een grote foodtruck-serie (The Great Foodtruck Race) uitgezonden, en daarna is het snel gegaan. De nieuwe trend waaide over vanuit Amerika naar het vasteland. In 2014 was in België het eerste foodtruckfestival – inmiddels zijn er jaarlijks tientallen! Ook op foodtruckbestellen.be is die groei te zien. Twee maanden na de start in augustus 2015 hadden we 90 foodtrucks op deze site; in april 2016 waren dat er al 260. Inmiddels, ruim twee jaar later, zijn er maar liefst 700 foodtrucks op foodtruckbestellen.be te boeken!

Zin om zelf een rollende keuken uit te proberen na deze duik in de geschiedenis van de foodtruck? Kijk op foodtruckbestellen.be en boek binnen enkele klikken jou ideale mobiele snackwagen!

mobiele cocktailbars

Wie of wat is foodtruckbestellen ?

Foodtruckbestellen is hét foodtruck boekingplatform waarmee je eenvoudig 1 van de vele fantastische foodtrucks kan vinden en boeken voor je feest. Geniet met vrienden en familie samen van heerlijk eten en fijne drankjes. Voor een onvergetelijke ervaring!

Volg ons op social media

Delen:

Meer posts

pizza foodtruck

12 Heerlijke pizza foodtrucks voor op jouw lentefeest

Pizza Foodtruck! Jammie! Ja, je leest het goed. De Pizza Foodtruck is dé trend voor communiefeesten en lentefeesten. Pizza’s zijn een grote hit bij iedereen, jong en oud, en zorgen voor een extra feestelijk tintje bij deze gelegenheden.

foodtruck festivals 2024

Overzicht: De lekkerste foodtruck festivals van 2024

Het is eindelijk zo ver: het foodtruckseizoen is weer van start gegaan! Na een lange pauze kunnen we opnieuw genieten van het unieke en gezellige sfeertje dat foodtruck festivals met zich meebrengen. Van heerlijke geuren die zich vermengen in de lucht tot het proeven van culinaire hoogstandjes uit alle hoeken van de wereld

Stuur ons een bericht